Capses d'aprenentatge

TREBALL PER PROJECTES I CAPSES D'APRENENTATGE

El treball per projectes va ser plantejat per primera vegada per W. H. Kilpatrick (1918). El mètode es fonamenta en la creença que els interessos de les criatures han de ser la base per a realitzar projectes de recerca.
Segons el mateix autor "[...] l'aprenentatge es produeix de millor manera quan és conseqüència d'experiències significatives, atès que això els permet als estudiants ser copartíceps en la planificació, producció i comprensió d'una experiència".

Segons John Dewey (1989), el treball per projectes no és una successió d'actes inconnexos, sinó una activitat coherentment ordenada, en què cada pas prepara la necessitat del següent i en quin cadascun s'afegeix a allò que s'ha fet i ho transcendeix de manera acumulativa.

Al Ceip Rosa dels Vents hem implementat el treball per projectes a través de la proposta de Capses d'aprenentatge.
Aquestes propostes, elaborades des dels interressos i motivacions dels infants, es configuren partint de 3 preguntes:

Què? Com? Per a què?

I suposen un viatge per un recorregut de reptes i propostes que atenent no només la dimensionalitat que proposa Bloom sobre el grau de concreció i abstracció de les propostes, sinó també tenint en compte el grau de simplicitat i complexitat tal i com proposa Coral Elizondo:

L'objectiu del nostre Ceip és que els infants siguin competents en la implementació i resolució de projectes d'investigació, és per això que inicien un recorregut que comença en primer cicle d'educació primària, primer molt acompanyat i pautat i mica en mica més autònom amb l'objectiu d'assolir les habilitats necesàries per formular els seus propis projectes i planificar la ruta que han de desenvolupar.

El rol de l'acompanyant és el de facilitador del procés: guia, assessora, acompanya, etc.

La recerca d'informació per al desenvolupament del projecte pot suposar diferents sortides més enllà del recinte i horari escolar i forma part del procés d'aprenentatge la planificació exhaustiva d'aquestes sortides.

Els projectes poden ser de molt diversa naturalesa, envergadura, durada o poden enllaçar- se amb altres projectes. En qualsevol cas sempre es tenen en compte els interessos del alumnat.

El resultat pot ser un lap book, pòster, joc, scape room, genially o una altra representació que reculli de manera resumida i visual els seu aprenentatge.

Impressora 3D