Buffet ecològic pel berenar


3. L'ordre intern es desenvolupa a través de l'ordre extern

Tots els productes es troben ben col·locats, ordenats i de manera atractiva, de manera que convida al fet que els nens ho agafin (pinxitos de fruita, safates de dos pisos, tarteras...) i retornin cada utensili al seu lloc, afavorint el desenvolupament d'habilitats espacials i promovent la seguretat i confiança en un mateix.

4. Treballen habilitats pròpies de les funcions executives
El control d'impulsos ("Quant menjar ric, me la poso tota!"), la presa de decisions ("Avui esmorzaré cereals i pa amb formatge") i l'elaboració d'un pla i una estratègia per a dur-lo a terme ("Primer haig d'agafar un bol, un plat i una cullereta, després...").
Sabíeu que el treball d'aquestes capacitats afavoreix un millor rendiment acadèmic?
Els primers dies que vam posar en pràctica aquest bufet els nens omplien els seus plats de menjar. Quan hi ha excés de menjar en el plat i no poden menjar-se-la se'ls convida a reflexionar sobre la importància de no tirar menjar i que poden aixecar-se per més menjar tantes vegades com sigui necessari, per això millor agafar poc o el just i si es vol més tornar a aixecar-se. A poc a poc els infants van començar a regular i a connectar amb la quantitat justa de menjar que els era necessària.

5. Els infants se serveixen sols afavorint la coordinació motriu i òcul manual
S'aboquen la llet, es posen la mantega, s'afegeixen cereals en el bol, es posen oli sobre el pa... A principi de curs quan els més petits s'estan adaptant i les famílies els acompanyen, moltes d'elles se sorprenien en veure els seus fills fent coses de les quals no els creien capaces...

Això també ho fem amb l'aigua. Cada nen té un got en el menjador i quan tenen set acudeixen al menjador, se serveixen aigua de la gerra i retornen el got al seu lloc d'origen.

Per berenar els infants poden portar la seva carmanyola de casa o poden participar de l'esmorzar tipus bufet.
Què és el que fa que aquesta pràctica sigui tan valuosa?
Són molts els beneficis però us destaco els 5 més importants.

1. Fomenta l'Autocura

El menjar que s'ofereix és ecològica i sempre que sigui possible de proximitat, amb la qual cosa estem inculcant uns valors de cura cap a l'alimentació i cap a un mateix molt importants.

2. Alimentació saludable

El menjar és molt variada i en funció del dia és diferent: fruita, fruita seca, fruita deshidratada, pa, cereals, iogurt, formatge, beguda vegetal de civada, embotits, hortalisses, patés, melmelades, mantega, oli...
En el taller de cuina es fan elaboracions que també acompanyen l'esmorzar d'aquest dia. Els ous que recollim de les gallines o els aliments de l'hort també formen part dels productes que utilitzem, amb això els nens són capaços d'observar el cicle complet d'un aliment des que ho recullen.