Espais preparats d'aprenentatge

ACOMPANYAMENT RESPECTUÓS

Entenem que l'infant és i ha de poder ser protagonista dels seus aprenentatges. Creiem en l'infant que es construeix així mateix. Creiem en l'infant que s'escolta i pren decisions en benefici del seu desenvolupament.

I és perquè creiem en aquesta cultura d'infant, que el nostre paper d'adults dins l'ambient va més enllà de l'acompanyament.

Un actitud d'observació constant i la disposició per escoltar i afinar la mirada, fa que l'art d'educar prengui significat davant les múltiples situacions d'aprenentatge que entre iguals es generen espontàniament en l'ambient.

Esperar i donar temps perquè l'infant pugui descobrir aquestes situacions d'aprenentatge en el moment adequat, quan està preparat, motivat i encisat per prendre'n consciència és una tasca realment gratificant.

L'adult és: un acompanyant, un mediador, asseure's a la seua alçada, una abraçada, una conversa, un creador de propostes, un observador, un aprenent.

Els ambients uneixen edats, pensaments, ritmes, maneres de fer i entendre la vida ben diferents, però amb un objectiu comú: compartir i conviure en un clima de benestar, tranquil·litat i felicitat cada dia.

Gaudir de les múltiples oportunitats que ens ofereixen els ambients afavoreix l'empatia en tota una comunitat educativa, infants, familiars, amistats i mestres.

La lliure elecció dels ambients és una qüestió de respecte i confiança cap als nostres infants, que per naturalesa tenen el desig de descobrir, investigar, experimentar, canviar, evolucionar i aprendre.

Escollir lliurement l'ambient desitjat no té res a veure amb el llibertinatge, ben al contrari, significa endinsar-se en un procés íntim. Un procés que comença pel tempteig, la reflexió i la valoració i continua amb la presa de decisions i el compromís que duen finalment a l'adaptació en l'espai, el material, les persones i el temps que l'ambient ens regala.

El treball per ambients suposa reorganitzar l'espai, el temps, els grups de manera que cada aula està preparat per realitzar-hi diferents tipus d'activitats.

Els infants fan ús, per tant, de diferents espais ampliant així possibilitats d'acció.

Aquests espais d'aprenentatge pretenen respondre a les necessitats d'experimentació i joc dels infants. Per això els materials es pensen i es trien amb molta de cura per tal d'assolir els objectius curriculars que ens establim en cadascun dels ambients.

A la nostra escola tenim els següents espais d'aprenentatge: càlcul, joc simbòlic, lectoescriptura, construccions, art, ciències, exterior.

També s'ofereixen tallers que tenen caràcter voluntari: hort, art, càlcul, consciència fonològica, cuina, valors, veu i moviment, educació física, psicomotricitat.